Er du på utkikk etter ny bolig i Norge og har spørsmål om boligmarkedet? Vi gir deg oppdatert informasjon både når det gjelder prisstigning, påvirkning av pandemiåret og inflasjon. Kanskje er du førstegangskjøper eller ønsker en ekstra hytte eller oppgradering av ny bolig. Uavhengig av hva det gjelder – skal du bytte adresse har du kommet til rett sted. Hos Adresseregistret.no kan du raskt og enkelt melde flytting ved hjelp av kun en flyttemelding. Husk at du er pliktig til å melde flytting til Folkeregisteret senest innen 8 dager etter innflytt og tidligst 31 dager før. En flytteprosess er ofte hektisk og mye går i glemmeboken. Fortvil ikke, hos oss kan du raskt og enkelt få den hjelpen du trenger.
Hittil i 2022 har boligprisene i Norge generelt steget med nærmere 7,1%. Ved utgangen av juli denne sommeren var gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge 3,7 millioner. Det er viktig å legge merke til at dette er gjennomsnittsprisen. Boligprisene varierer veldig og avhenger blant annet av beliggenhet, størrelse, type bolig, standard med mer. Samtidig er det ingen tvil om at Oslo har de desidert dyreste boligene og den største prisstigningen i landet. Når det gjelder pandemiårene 2020 og 2021 var disse preget av stor aktivitet i boligmarkedet. Det var høyt press på boliger og få som ble solgt.
Samtidig var det et kraftig press på hytter i Norge, både langs vann og fjellet. Dette har i 2022 stabilisert seg og kommet tilbake på et mer normalt nivå, tilsvarende før pandemien. Hvorfor steg hytteprisene så ekstremt under korona? Svaret på dette er relativt enkelt. Etter ett år med pandemi, stengte grenser og stadig fler restriksjoner som preget samfunnet var uforutsigbarheten stor. Det var vanskelig å booke turer til utlandet og folk var lei av å sitte hjemme i hus og leiligheter. Da ble Norge det store ferielandet for nordmenn som før tilbragte ferier i utlandet. En hytte på Sørlandet eller Geilo ble dermed svært ettertraktet. Mange hadde plutselig mye på konto etter ferieturer som ble kansellert. En hverdag preget av få sosiale innslag, stengte restauranter og lite variasjon førte til nye ideer. Dermed var en sekundær bolig eller hytte en ypperlig investering for mange nordmenn under pandemien.
Visste du at 81,9 % av nordmenn i 2021 eide egen bolig. Dette tallet hadde gått ned med 0,7% fra fem år før men er allikevel et svært høyt tall. Sammenlignet med andre storbyer som for eksempel NYC er det vanlig at folk flest leier fremfor å kjøpe. Dette har også sammenheng med svært høye boligpriser selv om boligprisene i blant annet Oslo er krevende høye for folk flest. Flesteparten av nordmenn bor i enebolig, med 55% av befolkningen i denne gruppen. Når det gjelder tomannsbolig eller rekkehus er dette 22%, mens blokk og annet er 23%. Norge skiller seg ikke bare ut når det gjelder en høy andel innbyggere som eier egen bolig.
Det at over halvparten også eier egen enebolig er relativt unikt. Dette har sammenheng med at Norge er et langstrakt og relativt stort land sett i forhold til et beskjedent innbyggertall. Dermed er mange vokst opp med å ha et stort område rundt boligen som blant annet hage, grønt områder eller annet fremfor asfalt og blokker. Et langstrakt land og få innbyggere resulterer i at det er rom for mange store eiendommer og tomter. På den måten vil også mange få råd til enebolig når de først kommer seg på boligmarkedet.